Reuniune certificată energetic


Cobor în fugă scările blocului căci mereu sunt în întârziere. Din căsuța poștală, îmi atrage atenția un colț de plic roz. Nu poate fi nici vreo factură și nici vreun pliant publicitar. Scrisul caligrafic îmi este familiar, dar nu reușesc să identific expeditorul. Deschid corespondența cu emoție și curiozitate, deopotrivă.


Dragă, Oana
Știi că au trecut 30 de ani de când am ieșit pe ușa liceului plini de vise și entuziasm? Îți aduci aminte cât eram de tineri și inocenți? Pe unde ne-a purtat viața și oare cum ne regăsim astăzi? Ne-am iubit și detestat în egală măsură profesorii. Pe unii i-am păstrat în suflet, pe alții abia îi recunoaștem în fotografia de absolvire. Dacă ți-ai pus și tu aceleași întrebări, dacă îți este dor să mai fii liceană, vino alături de noi ! În luna Ianuarie, vom striga din nou catalogul în sala noastră de clasă cu vedere la mare. Te așteaptă cu drag colega ta de bancă,
Aida

Nu pot să cred. În drum spre birou, rememorez anii de liceu și mă trec fiori. La propriu. Cum i-a venit ideea să facă reuniunea în cea mai geroasă lună a anului? Și cum să o refuz fără să o rănesc?

Sursa foto: pixabay.com

Draga mea, Aida,
Mă bucur să te regăsesc după atâta timp. Îmi aduc aminte fiecare moment petrecut în clasa noastră cu vedere la mare. Mai ales acelea din lunile de iarnă. Văd și acum ferestrele cu flori de gheață și aburii ce ne ieșeau din gură de fiecare dată când eram ascultați. Asta când reușeam să ne descleștăm maxiralele înțepenite de emoție și de frig.
Cum aș putea să uit de cartea pe care voiam să o scriem împreună: „Moartea agentului termic”?
Nu voi uita vreodată cum ne jucam în clasă cu zăpada pe care crivățul o împingea, vălătuci, pe lângă cercevele. Și nici cum luam notițe cu degetele înroșite. Îmi amintesc cum ne răsplăteam profesorii cu ropote de aplauze și tropăituri. Ei credeau că apreciem metodele lor didactice, când, de fapt, noi căutam un mod eficient să ne încălzim și să nu ne ia somnul.
Chiar și după atâția ani, o propoziție care include cuvintele „clasă” și „Ianuarie” îmi provoacă aceeași senzație de „brrrrr”! Pielea îmi devine mult mai albastră decât situația din România și capacitatea de concentrare tinde spre minus infinit.
Cu părere de rău, declin invitația, dar promit să mă revanșez pe timp de vară. Cu drag,
Oana

Aida nu a știut niciodată să accepte un refuz. Așa că, peste câteva zile, în căsuța poștală a poposit un alt plic roz.

Scumpa mea colegă,
Nu te-ai schimbat deloc. Ți-ai păstrat același simț al umorului condimentat cu sarcasm fin. Dă-mi voie să-ți spun că lucrurile nu mai stau așa cum ți le amintești tu. În urmă cu ceva timp, liceul nostru a trecut printr-un amplu proces de reabilitare. La început, conducerea s-a gândit la o renovare de fațadă, pe repede înainte, care n-ar fi avut niciun rezultat. Apoi am decis să facem lucrurile ca la carte. Mai mult ca sigur, nu l-ai uitat pe Bogdan, fotograful clasei care ne surprindea fiecare mișcare și expresie. Acum este auditor energetic atestat gradul I și ne-a ajutat enorm cu experiența lui.
Am început cu un audit energetic care a scos la iveală toate hibele. Instalațiile sanitare și electrice erau praf. Geamurile erau vechi și sufla vântul pe lângă ele. Oricâtă căldură și apă caldă ar fi primit clădirea, se risipeau ca nisipul ce-ți alunecă printre degete. Când Bogdan ne-a arătat analiza clădirii prin termografie, ne-am cutremurat.

cladire-nereabilitata-termografie
Sursa foto: avizez.ro

O felie de șvaițer era mult mai etanșă. Dar, în momentul acela, am știut exact

  • care sunt zonele cu pierderi de căldură,
  • unde sunt infiltrațiile excesive de aer,
  • care sunt zonele predispuse la apariția condensului și mucegaiului și chiar
  • care sunt conductele înfundate

Abia după ce am avut toate informațiile, am început lucrările: am schimbat instalațiile sanitare și am izolat conductele. Am schimbat toată instalația electrică și am pus becuri economice. Am înlocuit caloriferele, am pus alte geamuri și am izolat pereții. Am refăcut și am izolat subsolul și terasa.
Ca unitate de învățământ, suntem obligați prin lege să deținem un certificat energetic pe care să îl afișăm într-un loc vizibil. Documentul obținut are o valabilitate de 10 ani și indică performanța energetică a clădirii. Dar pe noi ne-a preocupat foarte mult să diminuăm costurile cu energia și să oferim confortul necesar elevilor și dascălilor. Iar vremurile în care suflam în pumni și clănțăneam de frig să le evocăm cu umor la întâlnirile ce vor urma.
Te rog să te mai gândești și să fii alături de noi.
Te așteaptă cu multă căldură,
Directoarea liceului, Aida

Câteva săptămâni mai târziu…

Trenul, nu prea încălzit, străbate Bărăganul. Bărbatul din fața mea îmi pune galant paltonul său pe picioare și nu-și ascunde curiozitatea:

– Unde ați plecat, doamnă, așa golașă, în Ianuarie?

– Mă întorc în orașul natal, la prima reuniune certificată energetic.

Articol scris pentru SuperBlog 2019

2 gânduri despre „Reuniune certificată energetic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.