Stilurile vestimentare de la auster la smart casual


Stilurile vestimentare sunt organism viu. Se nasc, cresc, evoluează, se adaptează, mor câteodată și se re(încarnează)inventează. Evoluția stilului vestimentar personal depinde foarte mult de contextul social, de tendințele modei și capacitatea de adaptare fiecăruia.

Artificii de stil în anii ’80

În anii ’80, când încă eram elevă de liceu, alternam între două stiluri vestimentare. Stilul auster, impus de uniforma școlară și cel adecvat ieșirilor în parc, la cinema ori la cofetărie.

N-am fost nici vreo rebelă, nici tributară tendințelor de moment. Însă nici nu mă îmbrăcam doar pentru că nu e frumos să ieși pe stradă cu popoul gol.

Prima intervenție asupra uniformei a fost eliminarea buzunarelor aplicate. În felul acesta am spulberat orice bănuială că aș putea ascunde surse suplimentare de inspirație, denumite îndeobște „fițuici”. A doua intervenție mi-a adus nota 9 la purtare. Două amărâte de pense. Și o pereche de dresuri cu picouri.

Lucrurile nu erau mai roz nici în timpul liber.

Pe de o parte, profa de franceză, pe care tot timpul am suspectat-o că este reîncarnarea domnișoarei Cucu, ne supraveghea și ținuta extrașcolară.

Sursa foto: answear.ro

Garderoba era compusă din fuste și rochii cloș, bluze cu volane, cu jabou sau cu o fundă discretă la guler. Ținutele lejere conțineau obligatoriu o bentiță pe frunte.

Cu greu găseai o pereche de jeans, iar pantofii sport erau destinați strict orelor de educație fizică și competițiilor sportive.

Pe de altă parte, oferta era extrem de limitată. Îmi aduc aminte și acum când la magazinul universal (precursorul mall-ului) încălțămintea de damă se vindea cu ajutorul cordonului de miliție. Se făcea coadă de la primul etaj al magazinului până în stradă. Când ajungeai la raion, spuneai culoarea și numărul, plăteai la casă, luai cutia și plecai. Ce probat, ce oglindă, ce stat pe gânduri? Cumpărăturile se făceau în stilul smuls.

Când ajungeai acasă, constatai că te-ai ales cu un pantof gri și unul verde. Te întorceai a doua zi la magazin și, uneori, puteai să-i împerechezi pe loc cu cei rămași pe raft. Alteori, așteptai să se prindă și cealaltă clientă că e ceva în neregulă cu pantofii ei.

Confuzii de stil în anii ’90

Revoluția din garderoba mea nu a coincis cu cea din Decembrie, ci a venit un pic mai târziu.

Când ai 1,70m și 48 kg, chiar nu poți să ieși pe stradă cu bustieră, colanți și platforme, atât de la modă în anii ’90. Am rămas fidelă costumului taior și m-am îndrăgostit de tot ceea se numește denim. Cea mai dragă piesă din garderobă a fost o salopetă din denim. Până în ziua când cineva mi-a oferit locul în autobuz crezând că sunt gravidă.

Tricourile supradimensionate, bluzele asimetrice și jeanșii cu talie înaltă nu-mi lipseau din dulap. Nici centurile late.

Am cochetat o perioadă cu gecile și fustele din piele, cu cerceii supradimensionați, bocancii și curelele cu ținte. Păi cum altfel să demonstrezi că ești fan Phoenix?

Revelația anilor 2000+

Începând cu anul 2000, viața mea a inclus sute de kilometri de mers pe jos, țopăit prin zeci de mijloace de transport, reportaje prin cele mai ciudate locuri și petreceri cu dress-code impus.

Stilul smart casual a fost revelația anilor 2000. De la o anumită vârstă, confortul devine priotar și succesiunea rapidă de evenimente la care trebuie să participi se reflectă și în stilul vestimentar. Dacă în anii ’80, aveam nevoie de artificii de stil să îndulcesc o ținută rigidă, astăzi, le folosesc pentru a menține echilibrul între confort și eleganță.

Sursa foto: answear.ro

În urmă cu 30 de ani, n-aș fi conceput suprapunerea unor piese vestimentare și nici combinația dintre sacou, jeans și încălțăminte sport. Astăzi, nu mai pot să vorbesc de unicitate de stil, ci de o combinație între stilul sport și cel clasic sau clasic cu elegant.

Tu cum ai jonglat cu stilurile vestimentare?

Articol scris pentru competiția SuperBlog 2019

fotografii din arhiva personală și answear.ro

Un gând despre „Stilurile vestimentare de la auster la smart casual

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.