În jurul lumii pentru Europa


Sălașul Zeilor Olimpieni se cutremură din temelii. Pegasus, calul înaripat, a răpit-o pe Europa, iubita lui Zeus. Mai marele zeilor tună și fulgeră și poruncește să-i fie adusă iubita, cu orice preț. Numai că niciunul dintre zei nu vrea să se pună rău cu Hera, soția lui Zeus, a cărei gelozie crește cu fiecare nouă aventură a năvalnicului ei consort.

Întrucât Icar și-a pierdut aripile și nici Calul Troian nu este disponibil să plece în căutarea frumoasei Europa, Zeus își calcă pe mândria lui zeiască și face apel disperat la muritori.

Acela care se va dovedi vrednic și o va aduce pe Europa teafără și nevătămată va fi beneficia toată viața de protecția lui și nu-i va lipsi nimic.

Nu atât oferta generoasă a zeului, cât spiritul de aventură m-au făcut să mă ofer voluntar în campania pentru salvarea Europei. Numai că nu știam exact unde a dus-o nebunul de armăsar și de unde să încep să caut.

La sfat cu Oracolul din Delphi

Dacă tot sunt pe tărâmul zeilor, profit de ocazie și cer sfatul Oracolului din Delphi. Poate aflu încotro să mă îndrept întru aflarea amorezilor.
„De la Apus la Răsărit și de la Miazănoapte la Miazăzi, de trei ori Lună Plină vei pribegi.”

Nu știu ce-a inhalat Oracolul, că mare lucru n-am priceput. Îl chem în ajutor pe Eros, zeul iubirii, să pornim la drum împreună. În fond, el facut-o, el s-o dreagă.

Se înalță peste Delphi și-i reperează pe iubăreți în Italia. Mai precis, la Roma, Cetatea Eternă. E cazul să împachetăm și să pornim la drum, nu înainte de a cere ajutorul diviziei circuite culturale Christian Tour.

Sursa foto: christiantour.ro

Eros mă privește circumspect, firesc într-un fel, că nu este obișnuit să colaboreze cu muritorii și nici nu știe cine sunt cei pe care îi chem în ajutor. Îi explic că este vorba despre una dintre cele mai populare agenții de turism din România, care de 22 de ani satisface cele mai exigente gusturi ale călătorilor. Dacă este cineva în măsură să ne ajute cu transportul, vizele, cazarea și cele mai populare puncte de atracție de pe Mapamond, ei sunt aceia.

La pas prin Roma

Încercăm să-i găsim pe Europa și Pegasus La Capitoliu, Pantheon, la Colosseum și chiar la Vatican. Nici urmă de ei. Mai facem o încercare la Capela Sixtină și Fontana di Trevi. Arunc un bănuț în fântână, în ideea să mă întorc la Roma pentru o ședere mai lungă. În timp ce mă opresc pentru un sorbeto cu fistic, Eros mă anunță că Hera ne-a pus bețe în roate, iar amorezii noștri și-au luat zborul către Maroc.

Forfotă în Medina

În Medina, partea veche a orașului Fes, e un adevărat furnicar. Pe străduțele întortocheate și înguste, ajungem în zona Pieței Seffarine unde se află bazinele cu vopsea folosite la vopsirea pieilor de animale. N-ar fi exclus ca Pegasus să-și dorească o schimbare de înfățișare ori să încerce o deghizare. Noi să căutăm un armăsar alb și el să fie curcubeu.

Sursa foto: pixabay.com

Da, un curcubeu de arome pe cerul gurii am simțit eu când am gustat cubulețele de miel fragede, cu sos picant de roșii și mirodenii pe un pat generos de couscous.

Cât de mult mi-ar fi plăcut să mă plimb pe cămilă în oaza palmierilor de la nord de Marakech, dacă n-ar fi trebuit să-i urmăresc pe cei doi fugari care tocmai au șters-o englezește la Vegas.

Zile și nopți în Las Vegas

Eros, avem o problemă pe care doar echipa circuite exotice Christian Tour o poate rezolva. Ne lăsăm pe mâna profesioniștilor și ajungem în orașul care nu doarme niciodată. Începem căutările în Valea de Foc, un parc natural din deșertul Mojave, folosit ca decor pentru celebrele filme western. Continuăm cu Muzeul Figurilor de Ceară Madame Tussauds să ne asigurăm că armăsarul și frumoasa Europa nu s-au amestecat printre exponate. Deși cazinourile reprezintă doar o mică parte din atracțiile acestui oraș, ne încercăm norocul. Asta până catadicsește Zeus să ne completeze bugetul de călătorie.

Când tocmai ne înfruptam dintr-un pastrami burger, invenția unui grec care a pus într-o chiflă cu susan un burger de vită, pastramă, brânză, roșii, salată verde și un sos de ketchup, maioneză, ceapă și boia dulce, primesc vestea că Europei și lui Pegasus le arde de dans.

Ritmuri sud americane în Carnavalul de la Rio

Punem cap-compas America de Sud și ajungem în Brazilia pe celebrele Sambodrome unde școlile de samba își prezintă programele. Eros jură că a văzut-o pe Europa printre frumusețile braziliene dintr-un car alegoric. Eu am impresia că l-am văzut pe armăsarul înaripat, decor pe același car alegoric. Cred că am început să am vedenii de foame. Am stat toată noaptea în tribune și n-am mâncat nimic. Ne oprim în primul restaurant care ne iese în cale și ne delectăm cu celebra Sopa Leão Veloso, o supă din fructe de mare, foarte condimentată.

Cineva ne joacă feste și mereu suntem cu un pas în urma fugarilor. Unde s-or fi ascuns?

Sursa foto: pixabay.com

Drumeți în Etiopia

Aventura în care am pornit pe urmele Europei și a lui Pegasus m-au purtat în Munții Simien din Etiopia. După atmosfera intensă din Rio, aveam nevoie de puțină odihnă și relaxare. Departe de tumultul marilor orașe, o cabană în Parcul Național Munții Simien cu vedere la munte, este tonicul ideal. Am petrecut câteva zile făcând drumeții pe cele mai înalte vârfuri, inclusiv pe Ras Dashen, cel mai înalt vârf din Etiopia. Am făcut cunoștință cu o mulțime de animale din fauna locală: lupul etiopian, Walia Ibex (o specie de capră sălbatică) și vulturul cu barbă. Specii pe cale de dispariție, așa cum o să fie și armăsarul cu aripi când va pica în mâinile lui Zeus.

Triunghiul de Aur indian

Cât timp mi-am încărcat eu bateriile în munții etiopieni, fugarii au reușit să ajungă în India. Am pornit pe urmele lor, sperând să-i prind la Taj Mahal, un monument de dragoste eternă ridicat de sultanul Jahan în memoria soției sale. Construcția templului din marmură albă a durat 22 de ani, iar poetul Rabindranath Tagore l-a caracterizat drept „o lacrimă de dragoste pe obrazul timpului”. Nici de data asta n-a fost cu noroc. Am răscolit toate templele din Dheli și Jaipur: Templul zeului Vishnu și a soției sale Lakshmi, Templul hindus Akshardham, Templul Lotus, unul dintre templele Bahai, ba chiar și Jama Masjid, cea mai mare moschee din India. N-a fost chip să dau de ei.

China, dincolo de Marele Zid

Oriunde mă așteptam să o ducă Pegasus pe Europa, numai în China nu. L-am rugat pe Eros să-și mai fâlfâie o dată aripile și să încerce să vadă pe unde s-ar putea ascunde. M-am rugat în Templul lui Budha de Jad din Shanghai, am străbătut Orașul Interzis și Drumul Sacru până la Mormintele Dinastiei Ming. Am mers să văd Armata Războinicilor de Teracotă. Speram în mod ușuratic din tot sufletul ca un soldat chinez să-i pună căpăstru armăsarului, să-i taie aripile și să-l încalece. Poate așa, Europa va înțelege că merită mai mult și pribegia ei și a mea să ia sfârșit.

Puteți fugi, dar nu vă puteți ascunde. Surprize în stepele Mongoliei.

Norocul mi-a surâs în Mongolia. După ce am vizitat capitala Ulan Bator și am văzut statuia din bronz a lui Ginghis Han în Piața Centrală Sukhbaar, Muzeul Natural de Istorie și statuia de 26,5 metri întruchipându-l pe Budha, am ajuns în Parcul Natural Hustai. N-o să vă vină să credeți, dar printre cele 300 de exemplare de cai asiatici „takhi”, l-am văzut pe Pegasus. Păștea liniștit alături de exemplarele odată dispărute și revenite în rezervație în urma unor acțiuni de repopulare. Nici că se putea ivi o mai bună ocazie să schimb două vorbe cu Europa, să o rog să se întoarcă acasă. A acceptat, dar avea o dorință pe care Zeus nu voise cu niciun chip să i-o împlinească. Ăsta fusese și motivul pentru care pornise cu Pegasus în jurul lumii.

Sursa foto: pixabay.com

Din nou acasă

Întoarcerea Europei pe tărâmul stăpânit de Zeus a fost sărbătorită cu mare fast. De la Zei la muritori, de la Delphi pe Acropole, toată suflarea a petrecut zile și nopți în șir. Zeus s-a ținut de promisiune și mi-a oferit protecția lui. Dar când m-a întrebat ce îmi doresc, m-a pus în încurcătură.

sursa foto: pixabay.com

Deja obținusem ceea ce îmi doream de mult: să fac înconjurul lumii. Cu ajutorul echipelor circuite culturale Christian Tour și circuite exotice Christian Tour, visul meu a devenit realitate. L-am rugat să îi îndeplinească dorința frumoasei Europa. Aceea ca tărâmul dintre Oceanul Atlantic și Munții Urali să-i poarte numele.

Articol scris pentru competiția SuperBlog 2019.

6 gânduri despre „În jurul lumii pentru Europa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.